Harrasteprojekteista euroja ja lisää intoa työhön
Haluamme pitää huolta työntekijöidemme hyvinvoinnista ja osaamisen kehittämisestä. Kaikkien etujemme tarkoitus on luoda tiimihenkeä, vahvistaa työssä viihtyvyyttä ja edesauttaa työntekijöiden osaamisen kehittämistä. Harrasteprojektiedullamme tarjoamme kehittäjille mahdollisuuden oppia sellaisia teknologioita ja työkaluja, joita emme juuri sillä hetkellä käytä omien tuotteidemme parissa. Kehittäjämme ovat pitäneet myös siitä, että harrasteprojekteissa on tilaa kokeilemiselle ja erehtymiselle eri tavalla kuin asiakasprojekteissa.
"Olen tykännyt siitä, että meillä luotetaan siihen, että ihmiset tekee ajallaan jotain järkevää ja se riittää. Jonkinlainen dokumentaatio ja tavoitteellisuus pitää olla, mutta hyvin kevyt raportointi riittää."
Ilkka Veima, Senior Developer
Käytännössä harrasteprojektietu tarkoittaa sitä, että kehittäjämme voivat käyttää 30 tuntia kuukaudessa valitsemaansa harrastusprojektiin ja saada siitä korvausta 15€/tunti. Starttasimme edun vuonna 2016 ja näiden viiden vuoden aikana edun nimissä on toteutettu 49 projektia. Pyrimme pitämään kaiken projekteihin liittyvän byrokratian mahdollisimman kevyenä. Kaikki rakentuu luottamukselle, joten uskomme työntekijöidemme omaan arvioon siitä, mihin he itse katsovat parhaakseen aikaansa käyttää.
Senior kehittäjämme Ilkka Veima ja Jarkko Lignell ovat kumpikin työstäneet harrasteprojektiaan viimeisen vuoden sisällä. Ilkalle ammatilliseen kehittymiseen kannustava etu on kaikista tärkein. Hän sanoo, että kehittäjänä jatkuvaa opiskelua kannattaa tehdä joka tapauksessa, joten se, että siihen saa tukea myös työnantajalta, lisää työtyytyväisyyttä. Malli, jossa kehittymistä kannustetaan tekemään vapaa-ajalla on Ilkan mukaan reilu ja järkevä siksi, että jokainen saa itse päättää mihin suuntaan osaamistaan haluaa kehittää ja kuinka paljon siihen haluaa panostaa.
“Olen tehnyt yhteensä kolme harrasteprojektia Leanware-urani aikana. Motivaattorini projekteihin ei ole ollut niinkään projektit itsessään, vaan oppia niiden kautta jotain uutta ja pitää osaamista yllä.”
Ilkka Veima, Senior Developer
Ilkka teki harrasteprojektinaan täysin vapaa-aikaan liittyvän projektin. Hän on asunut Shanghaissa useamman vuoden ja teki mielenkiinnosta graafin, jolla voi seurata Shanghain ja Suomen vuorokausirytmien eroja auringon nousun ja laskun perusteella hahmoittaakseen kellojen siirron vaikutusta vuorokausirytmien eroihin. Hän käytti graafin piirtämiseen Data Driven Dokumentteja ja kertoo oppineensa paljon muutakin kuin vain yhden kirjaston käytön. Ajoympäristönä projektissa Ilkka käytti Dockeria, mikä on myös edesauttanut Ilkan DevOps asiantuntijan roolin haltuunottoa meillä Leanwarella. Kaiken kaikkiaan projektiin kului noin 95 tuntia. Aiemmissa projekteissaan Ilkka on muun muassa kokeillut web kehittämistä ja tutustunut pilvipalveluihin.
"Käytin projektissani Angularia, mistä minulla ei ennestään ollut kauheasti kokemusta. Oli mukava päästä opiskelemaan uutta teknologiaa vähän simppelimmässä ympäristössä ilman asiakaskohtaisia haasteita."
Jarkko Lignell, Senior Developer
Jarkko puolestaan työstää harrasteprojektina työhön liittyvää pientä projektia, jonka tekemiseen hänellä on paloa, mutta jonka kehittämiseen ei ole päätetty laittaa työresursseja. Jarkolla oli kokemusta samantyyppisestä ohjelmistosta edellisestä työpaikastaan ja siksi hän halusi käyttää aikaa sellaisen kehittämiseen, vaikka siihen ei työaikaa allokoitukaan. Projektissaan Jarkko käytti Angularia, jota hän on käyttänyt töissä vain vähän. Jarkon mukaan harrasteprojekti oli hyvä paikka opetella lisää itselle vähän vieraampaa teknologiaa sellaisessa ympäristössä, jossa uuteen teknologiaan pääsi tutustumaan ilman asiakasprojekteihin liittyviä haasteita. Siinä missä Ilkan projekti on jo saatu päätökseen, jatkaa Jarkko projektiaan vielä tehden siihen päivityksiä ja lisäosia.
Meille Leanwarella on tärkeää, että työntekijämme eivät polta itseään loppuun. Asetimme projekteille 30 tunnin kuukausittaisen maksimin, jotta kukaan ei innostuksissaan työstäisi omia projekteja enemmän, kun oma jaksaminen antaa myöten. Sekä Ilkka että Jarkko kokevat, etteivät harrasteprojektit kuormita heitä. Projektien valmistumiselle ei ole määritetty mitään aikataulua, joten jos työ vaatii hetkellisesti enemmän tai kevätaurinko houkuttaa pois näyttöpäätteen äärestä, ei projektia tarvitse työstää. Aikaa harrasteprojektiin voi laittaa juuri silloin kun itsestään kiinnostaa ja omalle jaksamiselle sopii.
Harrasteprojekteja voi tehdä juuri niin monta vuodessa kun itse haluaa tai sitten olla tekemättä. Ilkka on tehnyt tähän mennessä kolme projektia ja seuraava onkin jo suunniteltuna.