Blogi: Ohjelmistokehittäjät kertovat, mistä ammattiylpeys syntyy: ”Ratkaisemme oikeita ongelmia”
Mitkä asiat tekevät ohjelmistokehittäjän työstä mielekästä ja merkityksellistä? Olli Inkinen ja Tapio Muikku kertovat, miksi ovat viihtyneet Leanwarella jo vuosia ja mistä he ovat työssään erityisen ylpeitä.
"Kun hain Leanwarelle töihin suoraan koulun penkiltä, en todellakaan ollut valmis devaaja – enkä tiennyt varastoista tai niiden hallinnasta käytännössä mitään."
Tampereen teknillisessä yliopistossa automaatiotekniikkaa opiskellut Olli Inkinen onnistui kuitenkin vakuuttamaan työhaastattelussa ja nappasi työpaikan Junior Software Developerina.
Viisi vuotta myöhemmin juniorista on kasvanut seniori. Takana on erilaisia rooleja talon sisällä, mutta juuri nyt Inkinen kokee löytäneensä paikkansa Leanwaren varastonhallintajärjestelmä WMS:n parista.
"Olen oppinut sekä koodaamisesta että toimialasta ihan valtavasti. Uskon, että monille tulee yllätyksenä, mitä kaikkea varastonhallinta pitää sisällään ja miten iso merkitys toimivalla logistiikalla on yksilöiden, yritysten ja jopa yhteiskunnan kannalta."
Kohti fiksumpaa varastonhallintaa
Inkisen mukaan toimivan varastonhallintajärjestelmän merkityksen voi ymmärtää vasta, kun tietää, miten varastoilla on perinteisesti toimittu.
"Esimerkiksi kerääminen ilman järjestelmän ohjausta on hyvin manuaalista työtä: tilaukset kerätään paperisten listojen perusteella mielivaltaisessa järjestyksessä ja tuotteet löytyvät varastolta lähinnä kokemusperäisen tiedon avulla. Työ on aikaavievää ja turhauttavaa, jos tuotteet eivät löydy sieltä, mistä pitäisi."
Tässä leanwarelaiset voivat Inkisen mukaan auttaa. WMS-järjestelmä kokoaa tilaukset fiksuiksi keräyslistoiksi tabletille ja ohjaa varastotyöntekijää keräämisen aikana. Sen ansiosta kerääminen on tehokasta ja jäljitettävää ja saldoja voidaan hallita reaaliajassa – eli työläitä vuosi-inventaarioita ei enää tarvita.
Ei ihme, että isot asiakkaat, kuten Valio, Hesburger, Ponsse ja Würth luottavat Leanwaren ratkaisuihin.
"Olen ylpeä siitä, että helpotamme varastolla työskentelevien arkea, mutta merkityksellisyyttä tuo myös se, että autamme asiakkaitamme menestymään", Inkinen sanoo.
"Varastojen tehokkuus sekä toiminta- ja saldovarmuus johtavat kaikki siihen, että asiakkaillamme jää viivan alle vähän enemmän. Visiomme on rakentaa älykkäillä prosesseilla maailman kilpailukykyisimpiä yrityksiä. Näin voimme osaltamme auttaa säilyttämään työpaikat Suomessa."
Kehittäminen on omissa käsissä
Kun kehitettävä tuote on oma, siitä on helppo olla ylpeä – etenkin, kun onnistuneet ratkaisut pääsevät heti asiakkailla testiin.
"Arvostan sitä, että saan työssäni ratkoa ihan oikeita ongelmia. Vaikka se voi välillä koodatessa unohtua, niin työmme jälki näkyy hyvin kouriintuntuvasti varaston arjessa."
Vuosien varrella järjestelmä on tullut Inkiselle tutuksi ja vastaan tuleviin ongelmiin on helppo lähteä etsimään ratkaisua oikeasta paikasta.
"Oman tuotteen parissa työskentelemisessä parasta on se, että kehittäminen on omissa käsissä. Jos keksimme tavan tehdä asiat paremmin ja fiksummin, voimme tehdä sen hyvinkin nopeasti ja samalla parantaa asiakkaidemme kokemusta."
Inkisen tiimi on tehnyt selvästi oikeita asioita, sillä asiakastyytyväisyys on hämmästyttävän hyvä.
"On hienoa nähdä ja kuulla, miten tyytyväisiä asiakkaamme ovat. Joku on jopa sanonut, että järjestelmämme käyttöönotto on ollut ensimmäinen it-projekti, jossa kaikki meni juuri niin kuin piti."
Inkinen haluaa itsekin antaa palautetta, kun siihen on mahdollisuus:
"Meillä on täällä tosi kiva yhteisöllinen henki ja joukkuepelimeininki, joka näkyy siinä, että apua ja neuvoja saa yli tiimirajojen. Jos pitäisi sanoa, mikä täällä on parasta, niin kyllä se olisi oma tiimi ja työkaverit. On kiva tehdä töitä, kun on mukava ja fiksu porukka ympärillä."
"Työ ei ala maistua puulta"
"Olen urani aikana oppinut, että kun tietyin väliajoin vaihtaa työtehtäviä, niin pääsee aina oppimaan uutta, eikä työ ala maistua puulta."
Leanware on tarjonnut vaihtelunhaluiselle Tapio Muikulle uusia haasteita jo kuuden vuoden ajan.
"Olen päässyt astumaan uusiin saappaisiin tosi hienosti talon sisällä ja siksi olen täällä myös viihtynyt. Olen yksi harvoista, joka on työskennellyt kaikkien Leanwaren tuotteiden parissa."
Tällä hetkellä Muikku työskentelee Leanwaren Digital Works -yksikön ohjelmistokehittäjänä ja -arkkitehtina pääasiassa asiakkaiden ohjelmistoprojekteissa.
"Etenkin arkkitehtina monipuolisesta taustastani on hyötyä: tunnen hyvin eri ohjelmien taustat ja toiminnan."
Palkitsevinta on uuden luominen
Muikulla ei ole varsinaista kotitiimiä, vaan hänet löytää sieltä, missä hänen osaamistaan eniten tarvitaan. Se tarkoittaa paitsi vaihtelevaa työnkuvaa, myös vaihtuvia projekteja – toisinaan useita sellaisia yhtä aikaa.
"Kiinnostavimpia ovat projektit, joissa yhdistyvät erilaiset ihmiset, uuden luominen ja uudet teknologiat", Muikku summaa. "Yksi tällainen oli toimitusketjun hallinnan projekti, jossa tuote tehtiin alusta asti itse."
Juuri nyt toinen, kaikkiaan kolme vuotta kestänyt projekti on edennyt maaliviivalle.
"Tuntuu palkitsevalta nähdä, miten tekemäni arkkitehtuuripäätökset toimivat ja kuinka järjestelmä on otettu asiakkaan päässä käyttöön."
Seuraavat projektit ovat jo tiedossa ja varmaa on, että tylsää ei pääse tulemaan.
"Pääsen ratkaisemaan isoja teknisiä haasteita ja etsimään tapoja optimoida asiakkaan järjestelmää merkittävästi, mutta kustannustehokkaasti. Voi olla, että näiden ratkaisemiseksi pitää muutama kahvikupillinen juoda."
Laaja kattaus teknologioita ja alan parhaita ratkaisuja
Yhden alan asiantuntijoita Leanwarella ei olla, vaan osaamista löytyy kattavasti erilaisten teknologioiden ja teknisten ratkaisujen parista.
"Konsulttina työskennellään toki paljon asiakkaan omien palveluratkaisujen parissa, mutta jos pääsemme tarjoamaan uusia ratkaisuja, niin tietysti valitsemme sellaisia, joista meiltä löytyy vahvaa osaamista talosta. Etenkin Azurea käytämme kasvavissa määrin", Muikku kertoo.
Muikun mukaan projektien teknologiavalinnat ja toimintaympäristöt perustuvat asiakkaiden tarpeisiin. Jos takataskussa on osaamista esimerkiksi Azuren, AWS:n, .NET Frameworkien tai Angularin parista, voi Leanwarelta hyvinkin löytyä kiinnostavia uramahdollisuuksia.
Ennen kaikkea Leanwarella arvostetaan halua oppia ja kehittää osaamista – siksi siihen saa myös käyttää työaikaa hyvällä omalla tunnolla. Muikku uskoo, että ura Leanwarella sopii monenlaiselle osaajalle:
"Meiltä löytyy hyvin monipuolisesti erilaisia työtehtäviä – talossa voi tehdä sekä pitkäjänteistä kehitystä että vaihtuvia projekteja. Jos meille tulee avoimella mielellä ja on valmis oppimaan ja ottamaan haasteita vastaan, niin pääsee jo pitkälle."