Mimmit

#mimmitkoodaa -hankkeen tavoitteena on houkutella naisia softa-alalle. Tässä esittelemme Leanwaren koodaavia mimmejä ja heidän uratarinoitaan

Liisan tarina

10+ vuotta Leanwarella – automaattivarastosta rahtilaivan ruumaan ja teollisuuslaitoksesta metsäkoneen ohjaamoon

Yli kymmenen vuotta samassa firmassa, mutta kuitenkin niin eri firmassa

On asioita, jotka ovat kymmenessä vuodessa pysyneet ennallaan ja paljon asioita, jotka ovat muuttuneet. Työntekijöitä on viisinkertainen määrä verrattuna siihen, kun aloitin. Vuonna 2006 leanwarelaiset mahtuivat yhden kahvipöydän ääreen ja siinä väistämättäkin tutustui ihan jokaiseen työkaveriin. Vaikka nykyään porukkaa onkin huomattavasti enemmän ja niitä alkuperäisiä sissejä vain kourallinen jäljellä, on joukkoon aina päätynyt ihmeen hyvin fiksua ja hauskaa porukkaa. Voikin sanoa, että hyvä yhteishenki on ollut kantava teema läpi vuosien.

Aluksi, kun firmassa oli vain parisenkymmentä työntekijää, niin pakostikin annettiin paljon vastuuta jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Pienemmät projektit saatoin hoitaa lähestulkoon yksin määrittelystä toteutuksen kautta käyttöönottoon asti.  Nykyisin toimitaan ketterästi tiimeissä ja tuotekehitys on mennyt harppauksia eteenpäin.


 

Liisan_blogi.jpg

 

Omaan kymmeneen vuoteeni on mahtunut monenlaista toimialaa ja roolia. Äitiyslomat ovat pätkittäneet töitä niin, että on voinut luontevasti siirtyä ihan uusiin työtehtäviin ”lomalta” palattua. Töitä on tullut tehtyä niin satamien, teollisuuslaitosten kuin varastojenkin parissa. Mieleenpainuvimmat ja hienoimmat hetket työhistoriassa ovat ehdottomasti asiakaskäynnit.  Olen päässyt käymään rahtilaivan ruumassa, modernin metsäkoneen ohjaamossa, viimeisen päälle automatisoiduissa teollisuuslaitoksissa ja varastoissa. Olen päässyt väistelemään itsenäisesti kulkevia automaattitrukkeja sekä ihmettelemään väsymättä puurtavia robotteja ja valtavia automaattivarastoja. Omaan puurtamiseen saa kummasti puhtia, kun näkee käytännössä, kuinka hienoissa ja monimutkaisissa laitoksissa meidän järjestelmä – ja oma kädenjälki – on tärkeässä osassa.

Kirjoitan tätä tekstiä junasta käsin. Olen työkaverini kanssa juuri palaamassa asiakkaan luota monimutkaisen automaatiointegraation testeistä.  Päivät venyivät pitkiksi ja olivat työntäyteisiä, mutta erittäin hedelmällisiä ja mielenkiintoisia. Tästä on hyvä jatkaa.


Liisa, Senior Software Specialist

Elinan tarina

Alalle päätymiseni oli sattumaa. Lukion jälkeen hain luokanopettajan koulutukseen enkä päässyt sisään. Välivuotta vietellessä hakeuduin TTY:lle avoimeen yliopistoon parantamaan lukioaikana laiminlyömiäni matikkaa ja fysiikkaa, koska ajattelin niistä olevan hyötyä lähes kaikkien alojen pääsykokeissa. 

TTY:n avoimessa käymäni opintokokonaisuus oli tutkintoon valmistava -väylä eli sen kautta pystyi myös hakemaan suoraan opiskelemaan, jos arvosanat olivat riittävät. TTY:n avoimessa opiskelu oli mukavaa ja arvosanani kursseista hyvät, joten päädyin hakemaan tietojohtamisen koulutusohjelmaan väylän kautta ja sain opiskelupaikan TTY:lle. Tässä vaiheessa ajattelin vielä ottavani pääaineeksi logistiikan, mikä oli koulutusohjelmassa myös mahdollista. Pärjäsin kuitenkin
ohjelmoinnin kursseilla hyvin ja pidin niistä, joten luin ohjelmistotuotannosta pitkän sivuaineen ja otin pääaineeksi sitä tukevan tiedonhallinnan. 

Koen että, ohjelmoinnin opinnot avasivat minulle ovet työelämään. Oman alan työt aloitin TTY-opintojeni kolmantena vuonna ja viimeisenä vuonna siirryin Leanwarelle ohjelmistokehittäjäksi. Leanwarella olen vuosien myötä päässyt laajasti kokeilemaan erilaisia rooleja ohjelmistotalon sisällä. Ensimmäisen vuoden jatkoin kehittäjän tehtävissä, jonka jälkeen siirryin tekemään enemmän määrittelyjä teknisen Product Ownerin roolissa. Pikkuhiljaa projektit kasvoivat ja oma rooli painottui enemmän projektinhallintaan. Oltuani viisi vuotta talossa siirryin johtotehtäviin vastaamaan tuotantomme kehityksestä ja toimituskyvystä. Nykyisessä roolissani saan yhdistellä laajasti kaikkea aiemmin oppimaani ja kokemaani. Leanwarella minulle on aina annettu vastuuta ja mahdollisuuksia kehittää osaamistani uuteen suuntaan. Vaikka en ole työssäni kirjoittanut koodia enää useaan vuoteen, ohjelmistokehitykseen liittyvä tekninen ymmärrys on yhä tärkeä osa roolissani vaadittavaa osaamista.  

Nykyisen työni ohella tein myös puolentoista vuoden ammatilliset opettaja opinnot. Opettajan roolista haaveilen juuri tällä hetkellä korkeintaan pienenä sivutoimena. Koen kuitenkin, että pedagogisesta osaamisesta on paljon hyötyä myös nykyisessä roolissani. Leanwarella minua kannustettiin opintoihin ja niitä myös tuettiin esimerkiksi harjoitustyöaiheella ja mahdollisuudella tehdä väliaikaisesti lyhyempää viikkoa, jotta pystyin sovittamaan opintoihin liittyvän harjoittelun töiden ohelle. 

Vapaa-ajallani harrastan mm. ratsastusta ja muodostelmaluistelua. Näistä en joutunut luopumaan opintojenikaan aikana, mutta toki opintojen suorittaminen töiden ohella vaati työnantajan joustamisesta huolimatta valintoja. Nyt kun puolentoista vuoden opintorutistus on ohi ja vapaa-aikaa tarvitsee enää tasapainottaa vain työn kanssa, sujuu tasapainoilu huomattavasti helpommin. 

 

Elina, Software Delivery Director

Teamtailor

Urasivu Teamtailorilta